Frå Aftenposten 10/7 1933.


Raggsteindalens turisthytte

er nu bygget op igjen efter branden for tre år siden. Den er flyttet litt lenger sydover i dalen, på en liten åsrygg over Strandevann. Den har fått en aldeles strålende beliggenhet med en vidunderlig utsikt over Strandevann mot øst og hele Hallingskarvet mot vest. Raggsteindalen ligger i en lun liten grop, på vel 1000 meters høide, med nydelig fjellbjerk like til foten av Hallingskarvet. Hallingskarvet, et av de flotteste fjellpartier vi har, ligger der like over hytten og inviterer på de herligste fjellturer. Den høieste topp på Hallingskarvet, Follarskarsnuten, ligger ca. 5 timers vei fra hytten.

Hytten er bygget i grovt tømmer i to etasjer, men samtidig bygget inn i terrenget på en helt glimrende måte. Det meste av inventaret er laget av verten, på en sådan måte at man må spørre sig hvorfor i alverden importerer vi for tusenvis av kroner i møbler fra utlandet. Soveværelsene er små, men lyse og luftige. Sengene er noen vidundere av nogen sovemaskiner. Alt er holdt i vakre rolige farger, like fra beisingen med de rustrøde vindusfelter til de hjemmevevede gardiner på soveværelsene.

Maten på hytten har det været skrevet så meget om tidligere, så det er nesten unødvendig. Det er nok når man sier at vertinnen Liv Villand selv står for den. Hun vet hvad en fjellvandrer trenger, derfor er Raggsteindalens matstell et særsyn. Verten, Lars Villand, en sprek fjellbonde, er et mønster av en god vert. Han har et godt prinsipp «alt for gjestene».

Hytten har adkomst pr. landevei og jernbane fra Hol st. Man må da kjøre 20 min. med motorbåt. Villand har fulgt med tiden og anskaffet en flott stor motorbåt, med en imponerende fart. Forøvrig kan man komme dit fra Geilo, en herlig tur langs Skarvet. Fra Haugastøl gjennem Follarskaret, hvor en av lordene Garwag hadde datidens vel høiest beliggende hytte. Det er en tur som ikke kan beskrives.

Hytten som blev åpnet 1. juli er allerede godt besatt. Den vil uten tvil bli til glede, både for vertskap og all fjellvandrere.


Sist oppdatert: 2000-11-05
Per Villand