Frå Hallingdølen 22/4 1974.


Raggsteindalen har gledet påskegjester i 50 år

Inne ved Strandavatnet, med Hallingskarvet som nærmeste nabo, ligger Raggsteindalen Turisthytte, en hytte som i dag gir sengeplass til ca. 90 gjester. — Så mange var det ikke plass til for 50 år siden, da Lars Villand og hans far tok imot de første gjestene på stølen. Den gangen — i 1924 — kostet oppholdet, for de 10 gjestene det var plass til 4 kroner for hele påsken. Selv om det er sengeplass til 90, har det overnattet hele 240 gjester på en gang og påskeaften i Raggsteindalen er noe mange turgående ser fram til.

I dag har Lars Villand (83 år) overlatt driften av stedet til sin datter Sissel Villand Holestøl, som sammen med mannen Marvin tar seg av gjestenes ve og vel. — Ute på kjøkkenet er tredje generasjon — Lars Holestøl (20 år) — i full gang med opplæringen, slik at han med tiden kan overta driften av stedet.

bilete

En siste sjekk for gjestene kommer inn til lunsj. Lars Villand (83) konstaterer at «siste skudd» på stammen, Lars Holestøl (20) gjør en utmerket jobb på kjøkkenet. Sissel Villand Holestøl følger spent med.

Hva var så grunnen til at Lars Villand valgte å satse på dette?

— Jo, det hadde seg slik at vi var på stølen hele sommeren, og så begynte det å rangle en og annen «byfant», som fikk mat og husrom. Så var det at formannen i Den Norske Turistforening, Onsaker, tok kontakt med far — Pål — for å få bygget en hytte i fjellet der. Far til Lars hadde tro på et slikt tiltak og hytta ble utvidet til 25 senger, men allerede første påsken var dette sprengt. Den gangen sto hytta på stølen noe lenger nord for den nåværende hytte. Denne ble oppsatt etter at den gamle brant i 1931, og ble tatt i bruk i 1933. Fra 35 sengeplasser den gang, har det stadig vært utvidelser og moderniseringer.

I dag har Raggsteindalen både vei, strøm og telefon. Fullt så lettvint var det ikke i gamle dager, når provianten måtte fraktes innover med hest på vinterstid. To dager gikk det på en tur retur Hovet-Raggsteindalen. På sommertid ble gjester og proviant fraktet med båt. — Allerede i 1925 skaffet Lars Villand seg den første påhengsmotoren. I dag benyttes det fortsatt, da bussen bare går tre ganger i uka.

Apropos dette med skjenkebevillinger, sier Lars. Vi har hatt skjenkerett her i 50 år, men nå begynner edruskapsnemnda å snakke om at dette er farlig, da stedet ligger i trafikkert løype. Det skulle sett underlig ut hvis folk gikk fra hytte til hytte for «å ture». Nei, slikt skjer ikke til fjells, og en annen ting er jo at stedet har et meget stort belegg med faste gjester.

Jeg minnes første ølsalget vi hadde på gamlehytta. Den gang hadde jeg kjøpt inn en kasse øl, riktignok med 50 helflasker i, men trafikken gjorde at jeg måtte skaffe ytterligere en.

— Jeg tror det ville være vanskelig å drive et slikt sted i dag, uten vinrett, sier Sissel Villand Holestøl. Det er helt i orden at eksportølet har blitt borte, men blant våre gjester finnes det en mengde som ønsker et lite glass rødvin til middagen. Får de ikke dette er jeg redd for at trafikken kan avta.

Raggsteindalen blir i dag drevet mellom 4 og 5 måneder i året med om lag 10 ansatte. Hva fortjenesten på et slikt sted er i dag, spurte ikke vi om, men Lars Villand fortalte at påsken i 1924 ga et nettoresultat på 400 kroner. Et stort beløp i den tiden.

FLERE OG FLERE DRAR TIL FJELLS

Det ser ut som at det stadig blir større trafikk i fjellet, sier Sissel Villand Holestøl. Dessuten kommer de tidligere enn de gjorde før. I denne tiden vi har hatt oppe før påske har det vært jevn trafikk, og mange av disse kommer innom Raggsteindalen. I en høyde av 1000 meter over havet, omkranset av Hallingskarvet, er det mange som slår seg til ro her. Mange av gjestene som er på hytta er stamgjester som har vært her 20-25 år. Den eldste er på noen og åtti år, og hun har vært gjest her hos oss i 47 år, sier Sissel V. Holestøl.

bilete

Omkranset av Strandavatnet og Hallingskarvet ligger Raggsteindalen Turisthytte mer som et Soria Moria slott opp i 1.000 meteres høyde over havet.

Fra Raggsteindalen er det passelig dagsturer til de omliggende hytter som Iungsdalen — Finse — Geiteryggen og Haugastøl. Den som ønsker litt luft «under vingene» kan dra opp til Hallingdals høyeste punkt — Folarskarnuten på 1933 meter — som ligger 4 timers gange fra Raggsteinda1en.

SNØFONN SOM FRYSEDISK

I gamle dager var ikke alt så lettvint, fortsetter Lars Villand. Den gangen ble det til at vi slaktet oppe på stølen, og stakk kjøttet borti en snøfonn, hvor det holdt seg meget godt i minst 14 dager.

Den tiden var det folk på flere støler inne her. Far som var fehandler hadde opptil 100 kyr som beitet her på sommertid. I tillegg til dette var det 60-70 geiter. sier Lars Villand, som har vokst opp med Raggsteindalen. Han kom inn hit første gangen da han var 2-3 måneder gammel, og med sine 83 år ruver han godt, Raggsteindalens «Grand old man».

Tekst og foto: Ivar Reinton
Sist oppdatert: 2001-03-04
Per Villand