Frå Den Norske Turistforenings 58. Årbok 1926.


Den nye rute Iungsdalen via Raggsteindalen til Haugastøl

av M. Borrelly

Iungsdalshytten hører blandt turistforeningens største og nyeste hytter. Den er ikke fuldt saa stor som Gjeiterygshytten, men saa har den til gjengjeld en langt smukkere beliggenhet. Ja en deilig, varm sommerdag, naar Iungsdalsvandet ligger der som et speil synes jeg det er saa vakkert her, at en skulde tro sig hensat til et eller andet sted inderst i vore vestlandske fjorde. Gjeiterygshytten ligger ogsaa smukt til like i solbakken, med vand foran sig og vidt utsyn opover mot Vargebræen, men naturen her er dog ikke paa langt nær saa smilende som den kan være i Iungsdalen. Landskapet virker nærmest koldt, der er altid sne her om sommeren, men saa faar vi ogsaa huske paa, at vi her er midt inde i fjeldene og ca. 1200 meter over havet. Iungsdalshytten ligger ca. 100 meter lavere.

bilete

Hallingskarvet med Follarskar fra sydsiden. Fot. Norges geogr. Opmåling.

Fra Iungsdalshytten fører turistveier i nærsagt alle retninger: Først har vi den opvardede vei vestover til Gjeiteryggen og Steinbergdalshytten (se aarboken 1919 s. 91 og 1920 s. 32, 53 og 54). Ret nordover fører den gamle turistvei forbi Haslehiet fælæger til Breistølen (se 1919 s. 92) mens den nye og lettere rute til Breistølen og Bjøberg gaar i nordvestlig retning tversover Mjølgebottn (Aarboken 1921, s. 74 og 81). Saa kan vi komme til Tuv i Hemsedal ved at ta ret østover langs Djupsvands nordside og videre langs Gyrinaas- og Flævandet. Sydover fører der stor opgaat sætervei rundt Stolsberget og forbi Kalvaafløtt sæter og videre sørover langs Djupsvand og Stolsvandenes vestside ned til kjøreveien fra Hovet i Hallingdal (se 1920, s. 51), og endelig har vi den nye turistrute over Grevskar og videre i sydvestlig retning over Stolsflyen og Strandefjord til Raggsteindalens turisthytte, og det er denne tur vi nu skal gjøre. Til turen bør man anskaffe sig Opmaalingens kroki: — Gjeiteryggen — Steinbergdalen — Iungsdalen. Veien er ikke opvardet, men nogen opvardning er heller ikke her nødvendig, da terrenget er meget let, Den eneste vanskelighet er nedstigningen fra Grevskar.

1. Iungsdalen-Raggsteindalen, samt litt om bruken av kart og kompas

Først ror vi over Iungsdalsvandet og saa begynder vi opstigningen, ca. S.S.V. til Grevskar som er meget let, og som med jevn marsj tar litt over en time. — Se ovenstaaende billede. — Her oppe har vi et herlig rundskue over den omkringliggende fjeldmark, men saa befinder vi os ogsaa i en høide av ca. 1430 meter eller ca. 340 meter over Iungsdalshytten, som vi har dypt under os. Grevskar eller Gravskar, et navn som er noksaa almindelig i vore fjelddistrikter, tyder paa, at vi her skulde støte paa rengraver, og ganske rigtig, i den trangeste del av skaret passerer vi flere av disse gamle fangstindretninger, som dog alle var igjenkastet. De er derfor ikke saa lett at faa øie paa. Stengjærdene, som staar i forbindelse med dem kunde dog tydelig sees. Bruken av disse dyregraver blev forbudt i 1845, og det er vel derfor de nu er jevnet med jorden, skjønt endnu kan man hist og her støte paa dyrestup i fuld stand, men det er paa ensomme steder, langt borte fra folk. Litt før vi kommer til skaret mellem Langvasnuten og Kongshellernuten paa turen Gjeiteryggen — Iungsdalen, passerer vi saaledes en rengrav saa uberørt, saa hel, at man skulde tro den bare var bygget for noen aar siden. — Vi fortsetter saa nedover skaret, utsikten aapner sig litt efter litt sørover, og snart har vi hele Stolsflyen, som herfra fortoner sig som en uhyre slette, liggende under os med en uendelighet av sjøer, odder, holmer, og elvestubber længst i sydost. Det er Stolsvandene og andre sjøer søndenfor Djupsvand. — Se andet billede: Utsikten fra Grevskar. — Derimot kan vi ikke se skaret nedenfor Blaaberget (Fjeldsenden) hvor vi skal over og ned til Strandefjord, da Stolsberget tar av her for utsynet paa den kant. — Første del av Grevskaret volder ingen vanskeligheter, men de siste ca. 100 meter er slemme. Her er det meget bratt, saa den største forsiktighet er nødvendig. Folk, som lett blir svimmel vil jeg fraraade at gaa her. Nei, da er det bedre at ta den opvardede vei rundt Stolsberget ved Djupsvatn til Stolstøl Sæter og saa videre i s. sydvestlig retning over Stolsflyen.

bilete

Iungsdalshytten med Grevskard. Fot. M. Borrelly.

Jeg forutsetter imidlertid at vi er kommen godt ned og at vi hit har brukt ca. 2 ½ time fra hytten. Vi opdager nu at Stolsflyen ikke er saa jevn som den saa ut til oppe i skaret. Flyen er nærmest bølgeformig med lave høydedrag her og der, saa det er vanskelig at orientere sig. Vi ser ikke længer end til nærmeste terrasse. Vi maa derfor ha kartet frem, da veien som allerede nævnt ikke er opvardet. Vi skal passere Flyvandet paa høire haand. Paa krokiet finder vi like under Stolsberget «s. (store) Flyvatn» i ca. 2 km. avstand, men vi kan ikke se det der vi staar; det er et høidedrag imellem, og spørsmaalet blir da, hvordan vi skal finde frem til Flyvandet ved hjælp av kart og kompas. Først gjælder det at finde retningen fra der vi nu staar til s. Flyvatns sydøstre ende, for her skal vi altsaa forbi. For at gjøre dette efter alle kunstens regler skulde vi ved hjælp av kompasset orientere kartet, d.v.s. bringe kartet i overensstemmelse med terrenget saaledes at nord og syd paa kartet faldt nøiagtig sammen med nord og syd i terrenget. Vi maatte da ha kartet liggende flatt foran os og saa sikte ind retningen til Flyvandet, men dette vilde bli altfor besværlig, desuten maatte vi ha rolig opholdsveir, i regn og vind lar det sig ikke praktisere, saa dette gjør man aldrig. Nei, vi har en langt lettere maate at bestemme retningen paa. Ved at benytte en almindelig kartbeskytter med kvadratnet vil enhver med lethet kunne bestemme baade retning og avstand, men betingelsen er, at kartet ligger saaledes i kartbeskytteren at meridianene paa kartet falder sammen eller er parallelle med de vertikale linjer i kvadratnettet. Vi finder paa denne maate at retningen til s. Flyvatn paa det nærmeste er S.S.V. eller Syd 22 ½ Vest. Det næste vi nu gjør er ved hjælp av kompasset at sikte ind marsjretningen. Vi lægger kompasset paa en sten for at det skal ligge støtt, stiller magnetnaalens nordende (blaa) ca. 11 vest for N. eller nulpunktet (for at ophæve misvisningen, som her er ca. 11 vest.) og sikter saa over kompasset i s.s. vestlig retning og merker os et punkt i terrenget: en sten, fjeldknaus, sneflek eller hvad det nu kan være, og hvorpaa vi saa styrer. At gaa mot et bestemt punkt er langt at foretrekke for blot og bart at gaa i s.s. vestlig retning; ti træffer vi myrer, bækkefar eller andre hindringer i terrenget, som vi maa gaa av veien for, kommer vi litt efter litt ut av kursen. Uten at merke det kan vi paa denne maate komme helt paa vildspor. Dette har hændt mig flere gange. — Jeg har forklaret dette saapas indgaaende i tilfælde det skulde være dem, som endnu ikke er fortrolig med hvordan kart og kompas benyttes. Terrænget fra Grevskar over Stolsflyen og Grønehei og ned til Strandefjorden er nemlig saa let, at det efter min mening ikke bør opvardes. At ta sig frem her er bare moro. Det kan være bra at ha litt at øve sig paa for dem som endnu er uvant i bruken av disse hjælpemidler.

Vi fortsætter altsaa mot dette punkt vi har merket os. Stolselven var ikke let at komme over, men forhaabentlig vil der bli klop her til sommeren. Fra elven bærer det langsomt opover. Lændet er fint, men litt myrlændt hist og ber. Kommen et stykke oppaa flyen faar vi snart øie paa Flyvandet, og finder at vi er paa ret vei. Her oppe er terrenget saa flatt, at selv ikke vandet er helt paa det rene med hvad retning det skal ta. Saaledes passerte jeg to smaaelver tæt paa hverandre. Den ene sulret vestover og den anden tok den motsatte vei. Ganske pudsig. — Fra Flyvandet skal vi over et nyt høidedrag. Kursen maa nu lægges litt mere vest, da vi skal paa nordsiden av lille Flyvatn, som vi heller ikke kan se fra der hvor vi nu staar. Atter frem med kart og kompas. Først finder vi av kartet, at retningen til vandets nordvestre ende, hvor vi skal forbi er ca. S.V., (S. 45 V.) og saa sikter vi ind marsjretningen ved hjælp av kompasset nøiagtig paa samme maate, som vi gjorde, da vi var kommet ned av Grevskaret, og merker os et punkt i terrenget passelig langt borte og hvorefter vi styrer. Begge dele er gjort paa et par minutter.

bilete

Utsikten fra Grevskar. Fot. M. Borrelly.

Naar vi er kommet oppaa Grønehei er vi omtrent halvveis over flyen, og bør ta os en hvil og se os om: I nord og vest er terrenget helt omsluttet av mørke, steile fjeld. I sydvest ser vi l. Flyvatn og skaret, hvor vi skal over forat komme ned til Strandefjorden, men i øst er landskapet aapent og smilende. Vi ser utover en svær forsænkning med en masse vand og Reinefjeldene langt i det fjerne. - Saa vandrer vi videre nedover mot Flyelven, passerer et lite træhus, og kommer lett over elven, som maa vades. Den er bred, men meget grund. Om litt kommer vi til nok en elv, som heller ikke var vanskelig at komme over. Terrænget arter sig her som en fuldstændig vidde indtil vi begynder opstigningen til skaret, som ikke er forbundet med nogensomhelst vanskelighet. Litt ur hist og her, det var det hele.

Fra skaret her har vi et bedre utsyn over terrenget end fra Grevskar. Vi ser utover en uhyre flate. Grønehel og Stolsflyen som vi netop har gjennemvandret ligger under os og langt borte i nord-ost skimter vi Grevskar som en mørk revne i Stolsberget. Store Flyvatn kunde jeg derimot ikke se. Antagelig skjules dette av en høide i terrenget. De turister som skal nordover bør derfor her ta retningen til Grevskar paa kompasset og merke sig punkter i terrenget saa de ikke gaar fell. Forøvrig er turen over flyen, som sagt meget let og morsom. Den bør kunne gjøres paa tre timer indbefattet hvil. — Vi fortsetter saa marsjen over skaret. Snart dukker Hallingskarvet op bent imot os i hele sin majestetiske skikkelse, men det varer en stund før vi ser Strandefjorden. Fjeldet er drygt. Det viser sig da, at vi er like over Myrestølen sæter, som vi har dypt under os. Imidlertid ligger ikke turistbaaten her, men nede ved Øvrestøl (Rui) eller omtrent ret over for odden ved Leine sæter paa den anden side av fjorden og hit til Rui brukte jeg ca. 1 ½ time fra oppe i skaret. Nedstigningen til Strandefjorden var en let sak og langs vandet gaar stor opgaat sætervei. Baaten viste sig at være en ny, hvitmalet snekke, hvorpaa stod malet «Turisten». At ro over Strandefjorden tar omtrent en time. Man lægger til der Raggsteinselven løper ut i Faugellifjorden. Herfra fører sterk opgaat sti paa dalens nordside op til turisthytten, som tar ca. ½ time. De røde merker som vi støter paa omtrent halvveis op til hytten maa man ikke bry sig om. Det er veien til Follarskaret. — Hele turen tar mellem 8 og 9 timer.

2. Raggsteindalen via Follarskar til Haugastøl med litt om Lordehytten

bilete

Raggsteindalen turisthytte. Fot. M. Borrelly

Først nogen orienterende bemerkninger. Raggsteindalen er en stor aapen dal, som i en lengde av 5-6 km. strekker sig vestover fra Faugellifjorden og opover mot Hallingskarvet. Høiden er ca. 1000 meter over havet, men trods dette skulde man tro, at man befandt sig langt nede i bygden saa fager er dalen med sine bjerkelier og frodige beitesmarker. Folk har ogsaa bodd her fast for ikke lenge siden. Før var der meget ren i disse trakter. Saaledes hører vi at lord Garvagh i 80aarene ofte var paa renjagt i Raggsteindalen sammen med sin stadige følgesvend Lars Lein, hos hvem lorden pleiet at ta ind før hytten i Follarskaret var bygget. Lars bodde paa Leine sæter, som vi passerer paa turen over Strandefjorden, og hvor man endnu kan se det lille rum, hvor lorden residerte. Endelig skal jeg bemerke at navnet Raggsteindalen skriver sig fra en stor sten «Raggsteinen» som nu er borte. — Jeg henviser til ovenstaaende billede av turisthytten. Man ser nedover mot elveoset.

Jeg skrev ifjor at Valdalsæter turisthytte baade hvad stel og forpleining angaar maatte regnes blandt foreningens bedste stationer, men jeg tar sikkerlig ikke munden fuld, naar jeg uttaler at et bedre sted end Raggsteindalens turisthytte er vanskelig at finde. Baade paa Gjeiteryggen og Iungsdalen gik der frasagn om fru Villands udmerkede kjøkken og mine forventninger i saa henseende blev ikke gjort tilskamme. — Hytten er ganske ny, den blev aapnet sommeren 1924, har 16 senger og tilhører gaardbruker L. P. Villand, Hallingdal.

bilete

Det nederste av Raggsteindalen. Fot. M. Borrelly.

Men nu til turen, som er udmerket opvardet. jeg henviser til mit kroki avtrykt her. Fra turisthytten tar vi tilbake samme vei vi kom, altsaa nedover mot oset, og støter snart paa de omtalte røde merker, som fører hen til elven. Saa over denne paa stor klop og videre tversover dalen og opover lien i sydlig retning. Adskillig stigning her før vi kommer op til en stor fremtrædende varde, hvorfra herlig utsikt. Herfra er omstaaende billede tat: Det viser det nederste av Raggsteindalen med Faugellifjorden. Like tilvenstre for elveutløpet lægger baatene til. Vi ser fjeldene paa den anden side av Strandefjorden. Ved den borteste (længst tilvenstre) av de tre smaa sneflekker er skaret, hvor vi kom over fjeldet. — Vi fortsetter saa i sydvestlig retning over en stor grasslette med et lite høydedrag paa høire haand. Ved enden av sletten bærer det bratt opover til ny stor varde. Her er vi oppe i en høide av ca. 1400 meter. Ret i nord ser vi turisthytten for sidste gang langt borte. Saa vandrer vi videre paa det deiligste grønsvær langsmed de mørke, bratte utløpere av Follarskaret. Kursen er omtrent syd. Snart faar vi øie paa nederste vand. Næste billede er tat litt før vi kommer til vandet og viser indgangen til Follarskaret. Vi ser de høie, bratte fjeldsider som omgir os, paa begge sider og som her begynder at trække sig sammen for tilslut at danne den inderste, trange botn i skaret. Saa fortsetter vi langs vandets vestside fremdeles paa fint lænde. Litt før vi kommer til den store, mørke fjeldkam som vi ser tilhøire paa billedet, bøier vardene tversover dalen eller rettere sagt botnen. Vi passerer elven uten vanskelighet og har nu bunden av skaret bent imot os. Se sidste billede: Det inderste av Follarskaret. Her befinder vi os likesom i en svær gryte, omgit som vi er paa tre kanter av mørke, næsten lodrette fjeldsider. Lord Garvagh's hytte ligger helt oppe paa toppen av skaret like under det lille bitte hak som vi ser tilhøire for aapningen. Den er bygget like ut paa stupet med utsikt nedover til Strandefjorden, men er ikke let at faa øie paa i de vældige omgivelser. At komme op skaret ret frem er umulig paa grund av den bratte snefonn med utoverhengende sneskavl. Veien gaar i sik-sak længst tilhøire (se krokiet), men skjønt høiden nedenfra og op ikke er mer end ca. 135 meter, er det efter min mening en lei opstigning, hvor stor forsigtighet er nødvendig.

bilete

Her oppe er vi omtrent halvveis og hit skulde vi ha brukt ca. 4 timer. Det kan derfor være paa tide at ta en hvil og kikke ind i lordehytten, som vi har like ut paa skrænten bak noen store klippeblokker. Veien gaar litt ovenfor, saa man let passerer den uten at se den. Selv var jeg heroppe for nogen aar siden og lette efter hytten, men fandt den ikke. Hadde hytten været rigtig avlagt paa turistkartet og de oplysninger jeg fik av en herre, som skulde være meget godt kjendt her, været mere nølagtige, tror jeg nok jeg skulde ha fundet den, men som sagt jeg maatte gjøre vendereise med uforrettet sak, og kom heller ikke ned paa den anden side.

bilete

Inngangen til Follarskaret. Fot. M. Borrelly.

Lordehytten er opført vaaren 1880 av nævnte Lars Lein. Den bestod av tre rum: kjøkken, spisestue og soveværelse, og skal ha været meget smukt indrettet. Her var det lord Garvagh den yngre likte sig bedst, og her tilbragte han som regel en længere tid av sommeren og hadde ofte venner paa besøk fra England, men mere end 10-12 aar har hytten ikke været benyttet, da lorden siden begyndelsen av 90 aarene ikke mere kom til Follarskaret. Siden har hytten staat ubebodd. Den har været allemands eiendom. Farendes folk har brutt sig ind og tatt sig til rette, og benyttet vægger og panelinger til brænde. Væggene mellem de forskjellige rum er nu helt borte. Det eneste som disse vandaler har skaanet er en av de indre dører, hvorpaa lorden har malet endel bibelske sentenser. Han skal nemlig ha været meget religiøs. Det ser ut som om disse bibelsprog har virket beskyttende paa døren, som staar opstillet paa den ene langvæg. Saa er turen kommet til gulvet, som har lidt samme skjæbne som dører og vægger. Halve taket er ogsaa væk, og av det engang saa smukke inventar er nu intet tilbake. Ellers er hytten i behold. De tykke, solide murer har i alle disse aar trodset tidens tand paa dette veirhaarde sted, ca. 1600 meter o.h. og derfor synes jeg noget burde gjøres for ialfald at holde hytten vedlike saa den ikke gaar helt tilgrunde. Taket burde utbedres, saa den kunde tjene som tilflugtssted for turister, det kan ikke koste meget. - Forøvrig er det ikke let at forstaa, at noen kunde falde paa at bygge en hytte til stadig opholdssted i disse øde og vilde trakter — a godforsaken place — som en engelskmand vilde kalde den, thi hvor man vender sig møter øiet bare svær ur og mørke, bratte fjeldsider med en snefonn hist og her til at live litt op i det graa stenøde. I uveir og storm maa her være frygtelig. Utsigten nedover mot Strandefjorden skulde heller ikke friste en til at lægge en hytte netop her, den kan ialfald ikke maale sig med det panorama vi har sørover. Forklaringen er formentlig den at lord Garvagh som saa mange andre fjeldfolk foretrak at komme en tid bort fra menneskevrimmelen og ut i naturen. Han søkte ensomheten. Han elsket vort herlige høifjeld, jo vildere og mere ensomt des bedre. Heroppe levet han, som han selv sier, sin lykkeligste tid, og da kunde han ikke ha valgt et bedre sted end uren øverst i Follarskaret. — For nærmere oplysninger om lorderne Garvagh's hytter, se min artikel i aarboken 1922.

bilete

Det inderste av Follarskarret. Fot. M. Borrelly.

Om resten av turen ned til Haugastøl er ikke stort at si. Den er meget lett, det fineste lænde, og kan gjøres paa 3-4 timer. Se Billedet: Hallingskarvet med Follarskar fra sydsiden. Først tar vi ned i bunden av skaret. Holder os paa østsiden av det lille vand og følger vardene. Om litt har vi et stykke av Norge liggende foran os som strekker sig helt fra Norefjeld i øst til Folgefonnen i vest. Flere gange har jeg sittet heroppe alene med kartet foran mig og nydt dette enestaaende panorama. Jeg har sett Høgvarde, Gausta, og hilst paa gamle bekjendte paa Hardangervidda indbefattet Haarteigen og Hardangerjøkelen. Vidda med sine bløte, bølgeformige linjer virker nærmest som et størknet hav. Endnu mere storartet blir naturligvis utsynet dersom vi gaar op paa Follarskarnuten ca. 1900 meter, men saadanne fjeldbestigninger har jeg aldrig indlatt mig paa. Vi behøver ikke alt det besvær og arbeide som er forbundet hermed for at se smukke prospekter, det kan man se fra mindre høider. — Hele turen bør kunne gjøres paa ca. 8 timer.

1 Der vil til sommeren bli opvardet en vei rundt Storenuten langs Djupsvatn og derfra sydover forbi Stolstøl til Øvrestøl ved Strandefjorden.

2 Lille Flyvatn er det vand (uten navn) som paa krokiet ligger like i øst for Blaaberget.


Sist oppdatert: 2000-11-28
Per Villand